D3 vitamin hatásai az emberi szervezetre

D-vitamin és a mentális betegségek

2017. május 01. 09:35 - lovaszeni

A D-vitamin bizonyos esetekben segíthet a depresszió kezelésében is, hiszen az alacsony dózisú D-vitaminszint okozhat hangulatingadozásokat, negatív gondolatokat, tehát ennek pótlása hozhat javulást.

Mi is pontosan a depresszió?

Mindannyiunkkal előfordul, hogy elegünk van a világból, szánalmasak és szomorúak vagyunk. Általában ezek az érzések csak rövid ideig tartanak és nem zavarják meg a mindennapi létet. Azonban, amikor úgy érezzük, hogy egy idő után sem érezzük jobban magunkat, akkor depresszióról is beszélhetünk. Ez a betegség hónapokig vagy akár évekig is eltarthat és a mindennapok elvégzésében komoly problémát jelent az egyén számára.

A depresszió egészen az enyhétől a súlyosig változhat. Amikor még csak enyhe, úgy könnyebb visszafordítani, illetve nem akadályoz feltétlenül minket a mindennapi életben, bár úgy érezhetjük, hogy a mindennapi munka keményebb és kevésbé élvezhető a számunkra. Néha azonban a depresszió életveszélyessé is válthat, hiszen sok esetben öngyilkossági gondolatok is kerülgethetik az egyént.

depresszio.jpeg

Az előzetes kutatások arra világítottak rá, hogy a D-vitamin pótlás esetekben segíthet a depresszió kezelésében, leginkább akkor, ha az egyénnek a súlyos D-vitamin hiány okozta a betegséget. De persze nyilván ez a vitamin sem nyújt minden esetben megoldást, ezért a legjobb, ha felkeressük kezelőorvosunkat, aki segítséget nyújthat a kezelésben, gyógyulásban.

Hangulati zavarok, skizofrénia

Egy nemrégiben megjelent tanulmány számos összefüggést mutatott a D-vitamin mennyisége és a skizofrénia kialakulási esélye között. Azt tudjuk, hogy a skizofrénia egy olyan mentális betegség, amely során az ember képtelen felismerni, hogy melyik az igazi énje, hogy melyik az igazi valóság. Ez az állapot gyakran vezet hallucinációkhoz, téveszmékhez, zavartsághoz, illetve abnormális szociális viselkedést is eredményez.

A pevenciája, előfordulási gyakorisága a skizofréniának nagymértékben függ a helyszíntől. A skizofrénia leggyakrabban a hideg helyeken, a magas földrajzi szélességeken fordul elő. Ezenfelül a probléma gyakrabban jelentkezik sötétebb bőrszínű egyéneknél is. Figyelembe véve, hogy a D-vitamin hiány is gyakori a hidegebb régiókban és azoknál az embereknél, akiknek sötétebb a bőre, a kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy a D-vitamin hiánya hozzájárulhat a skizofrénia kialakulásának kockázatához, illetve annak kifejlődéséhez.

Már több longitudinális tanulmány értékelt az összefüggést a D-vitamin szintje és a skizofrénia között, de korábban még nem végeztek el egyetlen metaanalízises vizsgálatot sem. A kutatók a közelmúltban azonban elvégeztek egy ilyen vizsgálatot: 19 longitudinális vizsgálatot tekintettek át,melyek 1988 és 2013 között jelentek meg és, amelyek mindegyike a D-vitamin és a skizoférina kapcsolatát vizsgálták.

A kétezernyolcszáz résztvevővel végzett tanulmány során a résztvevők 65,3%-a volt D-vitamin hiányos. A kutatócsoport megállapította, hogy a D-vitamin hiányos résztvevők 2,16-szor nagyobb valószínűséggel szenvednek majd skizofréniában, mint azok a társaik, akiknek a szervezetében elegendő mennyiségű D-vitamin található.

Egy friss tanulmány megállapította, hogy a hangulati zavarok okozója sokkal inkább a D-vitamin hiánya, mint a skizofrénia.

A hangulati zavarok olyan pszichológiai betegségnek tekinthetőek, amely során megemelkedik a depresszió jelenléte, illetve a negatív gondolatok túlsúlyba kerülnek. A hangulati zavarok közé tartozik a depresszió, a bipoláris zavar enyhe formája, a szezonális affektív zavar, illetve a hiperaktivitás is.

A pszichotikus rendellenességeket súlyos mentális zavarokként definiálják, amelyek következtében az egyénben kóros gondolatok fogalmazódnak meg, illetve az érzékelése sem lesz valós. A skizofrénia egy olyan pszichotikus rendellenesség, amely téveszméket és hallucinációkat okoz.

Itt jegyezzük meg. hogy ezen mentális betegségek rendkívül súlyosak. Mindenképpen forduljon orvoshoz, ha felmerülnek ezen betegségek.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://d3vitamin.blog.hu/api/trackback/id/tr7112402661

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása