D3 vitamin hatásai az emberi szervezetre

D-vitamin és a cukorbetegség

2017. július 01. 08:45 - lovaszeni

Erősen ajánlott, bár tudományosan egyelőre nem bizonyított, hogy a D-vitamin segít megelőzni a 2-es típusú cukorbetegséget is, illetve már bebizonyosodott, hogy a diabéteszt képes a ellenőrzése alatt tartani.

2-es típusú cukorbetegségről bővebben

A 2-es típusú cukorbetegség egy olyan állapot, amelyben a szervezet nehezen képes kezelni a cukrot, azt nehezen képes feldolgozni. Általában a 2-es típusú cukorbetegség felnőttkorban, 40 éves kor után jelentkezik, de korábban is kialakulhat. Ha viszont már egyszer megjelent, akkor az életed végéig el fog tartani. Ha a cukorbetegséget nem kezelik, akkor olyan szövődmények is kialakulhatnak, mint a látásproblémák, a bőrproblémák, a keringési zavarok és a magas vérnyomás.

dvitamin7.jpg

A 2-es típusú cukorbetegség általában fokozatosan jelentkezik, ami azt jelenti, hogy enyhe feltételekkel kezdődik, de egyre rosszabb és rosszabb lesz az idő múlásával. Az embereknél a betegség legtöbbször súlyos már, amikor diagnosztizálják.

A 2-es típusú diabétesz kezelése élethosszig tart és a vércukorszint folyamatos ellenőrzésével jár együtt, illetve egészséges táplálkozással, rendszeres testmozgással, esetleg gyógyszerek kezeléssel. Vannak olyan páciensek, akik a diétával és testmozgással szinten tudják tartani a problémát, de sokan további segítségre van szüksége.

A kutatók felfigyeltek arra, hogy a D-vitamin is segíthet kezelni a cukrot a vérben. Továbbá a D-vitamin fontos szerepet játszik a kalcium szint szabályozásában is, ami szintén jó hatással van a vércukorszint kezelésében.

Egyes kutatások megállapították, hogy azoknál a fiataloknál, akiknek a szervezetükben magasabb a D-vitamin szintje, csökken az esélye a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának életük későbbi szakaszában, mint azoknál, akiknek alacsonyabb a D-vitamin szintjük. A tanulmányok kimutatták, hogy a D-vitamin kiegészítők is segíthetnek kezelni a cukorbetegség tüneteit.

1-es típusú cukorbetegségről bővebben

Az egyes típusú diabétesz (T1D) egy autoimmun betegség, amely során a saját immunrendszer támadja meg a szervezetet. Az immunrendszer hibákat észlel a test egészséges részein, idegenként és veszélyes anyagokként ismer fel bizonyos sejteket. A T1D során az immunrendszer a béta-sejteket támadja meg, amelyek viszont fontos szerepet játszanak az inzulin hormon termelődésében. Ez az anyag nagyon fontos szerepet játszik az élelmiszerből kinyert glükóz energiává alakításában. Mivel a béta-sejteket megtámadták, ezért a szervezet nem képes annyi inzulint előállítani, amennyit szükséges, így egy nehezen ellenőrizhető glükóz van a szervezetben. Emiatt az egyes típusú diabéteszben szenvedőknek inzulint kell juttatni a szervezetükbe, mert ezek nélkül a szervezetben felhalmozódhat a glükóz, ami a következő tüneteket idézheti elő:

  • túlzott szomjúság
  • koncentráció hiánya
  • homályos látás
  • gyakori fertőzések
  • lassan gyógyuló sebek
  • Szélsőséges esetben halál is bekövetkezhet.

Mennyire gyakori az 1-es típusú cukorbetegség ?

A T1D egy ritka formája a cukorbetegségnek, a cukorbetegeknek csak mintegy 5%-a szenved ettől az állapottól. Általában kisgyermekeknél diagnosztizálják. Az amerikai statisztikák szerint ott körülbelül 3 millió ember szenved egyes típusú diabéteszben és évente körülbelül 30.000 új pácienst diagnosztizálnak ezzel a problémával. A pontos okok nem teljesen ismertek, de úgy tűnik, hogy a vér D-vitamin szintje is befolyásolhatja ezt az állapotot.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://d3vitamin.blog.hu/api/trackback/id/tr2312402539

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása