D3 vitamin hatásai az emberi szervezetre

A D-vitamin mérgezés tünetei

2016. december 04. 16:54 - lovaszeni

dvitamin5.jpgA D-vitamin mérgezés komoly, bár ritka állapot, ami során a kalcium felhalmozódik a vérben. Ezt az állapotot nevezik hypercalcaemiának és a tünetek akutak és krónikusak is lehetnek, de szerencsére a D-vitamin mérgezés jól kezelhető.

Okok

A D-vitamint a szervezet természetes állapotban is előállítja, ha napfényre kerül. Azonban néhány ember ezenfelül még D-vitamin kiegészítőket is szed, amit ha túladagolnak, akkor mérgező is lehet. 

Kezelés

A Mayo Klinika szerint a D-vitamin mérgezés legelső kezelési módja a kiegészítők fogyasztásának abbahagyása, a kalciumbevitel korlátozása, a bő folyadékfogyasztás, viszont szélsőséges esetben kórházi kezelésre is szükség lehet: bizonyos szteroidokkal vagy diuretikumokkal lehet leküzdeni a D-vitamin mérgezést. 

Tünetek

A D-vitamin mérgezés legfőbb jelei a hányinger, a hányás és a székrekedés. Étvágycsökkenés is jelentkezhet. A súlyosabb tünetek közé tartozik a zavartság, a vesekő és a szívproblémák. 

Megelőzés

A D-vitamin mérgezés leggyakoribb kiváltó oka az étrendkiegészítők túlzott fogyasztása. Persze sok esetben csak akkor alakul ki a mérgezés, ha az adott személynek korábban már volt problémája a májával vagy a veséjével. Megelőzni a mérgezést csak úgy lehet, ha nem visszük túlzásba a D-vitamin kiegészítők fogyasztását és megmaradunk a napi ajánlott mennyiség mellett, ami 200-400 NE között mozog. (Ötven éves kor felett ez 400-600 NE)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://d3vitamin.blog.hu/api/trackback/id/tr685459327

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása