Azt már mindannyian tudjuk, hogy a D-vitamin elengedhetetlen az egészséghez: ez a vitamin szükséges a csontok egészségéhez, de bizonyos betegségeket is megelőzhetünk a fogyasztásával, így például a vastagbél- és prosztatarákot vagy más autoimmunbetegségeket is. Sokan azonban zavarba jönnek, ha a D jelzés mellett számok is feltűnnek, nem tudják, hogy mi a különbség a D1-, D2-, D3-vitaminok között.
A D-vitamin Tanács megállapította, hogy a D-vitaminok elnevezései zavaróak és gyakran félrevezetőek. A természetben előforduló D-vitamin, a kolekalciferol, D3-vitamin néven ismert. Ha egy táplálékkiegészítőn csak a D-vitamin kifejezés szerepel, akkor valószínűleg erről a D3-vitaminről van szó. Ez egy zsírban oldódó vitamin, ami egyébként csak igen kevés élelmiszerben található meg. Viszont ezt a vitamint a bőrünk is képes előállírani napsugárzás hatására. A D3-vitamin biológiailag még inaktív, szerkezetének meg kell változnia, hogy aktivizálódhasson.
Az első változás a májban következik be, ahol a D3-vitamin calcidiollá (25-hidroxi-D) alakul át. A második változás a vesében következik be, itt a calcidiolból calcitriol lesz (1,25-hidroxi-D). A calcitriol egy erős szteroid hormon, a D-vitamin aktív formája.
Ismerünk még D2-vitamint is, ami az ergocalciferol. Ez nem található meg az emberi szervezetben, viszont alakítható belőle calcitriol. Ugyanakkor fontos tudni, hogy a D3-vitamin sokkal hatásosabb, mint a D2-vitamin.
A D-vitamin előnyei
- csontok egészségének megőrzése
- kalcium felszívódásának segítése a bélben
- a vér megfelelő kalcium és foszfor szintjének fenntartása
- segítségével megelőzhetőek a rákos megbetegedések, az autoimmunbetegségek, a magas vérnyomás, a cukorbetegség, a depresszió, a szívbetegségek.