D3 vitamin hatásai az emberi szervezetre

Napfény és a d-vitamin

2017. június 01. 10:53 - lovaszeni

Nagyon nagy problémát jelent, hogy az emberek nagy része nem jut hozzá elegendő mennyiségű energiához, aminek leginkább az oka, hogy nem töltenek elegendő időt a napon. Azonban nagyon sok módja van annak, hogy ezen az állapoton javítsunk és hozzájussunk elegendő mennyiségű D-vitaminhoz a napfény segítségével. Most megnézzük, hogy mi módon tudjuk javítani a természetes energiaszintünket abban az esetben, ha elegendő mennyiségű természetes fénynek tesszük ki magunkat.

dvitamin21.jpg

Őseink ugyan barlangokban éltek, de valójában sokkal több természetes fényhez jutottak hozzá, mint amennyihez a mai ember hozzájut. A napfény segít abban, hogy jobban működjenek a szerveink, miközben a belőle szintetizált D-vitamin boldogabbá tesz, úgy érezzük, hogy minden kerek és nemcsak azért, mert a nap egy vonzó ragyogást kölcsönöz nekünk. Mit mond erről a tudomány? Amint a napfény eléri a szemet, az agy tobozmirigye csökkenti a melatonin nevű hormon termelését. Ez ugyanaz a melatonin, amivel találkozunk a gyógyszertárakban kapható altatókban. Mivel a melatonin szintje csökken a szervezetben, így a D-vitaminnak köszönhetően éberebbek és frissebbek leszünk.

Azáltal, hogy elegendő természetes fényhez jutunk, képesek lehetünk szinkronizálni a napi hormon ciklusunkat. A szóba került hormonok közül a két legfontosabb a kortizol és a melatonin. Azzal, hogy a szintetizált D-vitaminnal jobban tudjuk szabályozni a napi ciklusunkat, így az alvás minősége is javul, a nap folyamán pedig több energiánk lesz.

Azt tudjuk, hogy a bőrünk is képes szintetizálni a D-vitamint a napfény hatására. Éppen ezért fontos, hogy eleget tartózkodjunk a napon. Persze nem mindegy, hogyan is tesszük ezt, hiszen a túl sok napfény még bőrrákot is okozhat.

Ne tegyük ki a bőrünket túl hosszú időn át a napfénynek, mert ez veszélyes is lehet. A túl nagy mennyiségű UVB sugárzás növelheti a bőrrák kialakulásának kockázatát. A kutatások azt mutatják, hogy csak a mérsékelt, de gyakori napozás az egészséges, a túlzott, intenzív expozíció már nem az.

A legjobb, ha pontosan tudjuk, hogy hány perc alatt képes megégni a bőrünk. Ha ezt tudjuk, akkor tartózkodjunk fele annyi időt a napon, majd után vagy húzzunk ruhát vagy húzódjunk be az árnyékba. A fényvédő krémek használata nem ajánlott a bőr védelmére, mivel ezek nem akadályozzák meg a bőrrákot, viszont nem engedik, hogy a bőr a D-vitamint szintetizálja, mivel a nap sugarai nem jutnak be a bőr mélyebb rétegeibe. A fényvédő csak a laphámrákot képes megakadályozni, de a bőr mélyebb rétegeit már nem védi.

A szervezet D-vitamin szintje nem függ össze a táplálkozással, mivel csak igen kevés élelmiszerben találunk megfelelő mennyiségű D-vitamint. Ehelyett a D-vitamin szint attól függ, hogy mennyi időt töltünk a napon és, hogy milyen rendszerességgel fogyasztunk D-vitamin kiegészítőket. A D-vitamin nem olyan, mint más vitaminok. A szervezet is képes a szintetizálására, ha a bőrt napfénynek tesszük ki. A szervezet azonban nem képes más vitaminokat előállítani, azokat az élelmiszerekkel kell bevinni a szervezetünkbe.

A D-vitamin nagyon fontos az erős csontokhoz. A kalcium és a foszfor nem képes beépülni a csontsejtekbe D-vitamin nélkül. Tehát erre a vitaminra azért van szükség, hogy csontjaink elnyeljék az ásványi anyagokat. Vagyis hiába eszünk kalciumban és foszforban gazdag élelmiszereket, ha nem fogyasztunk elegendő D-vitamint, mert így a szervezet nem képes azokat befogadni. A D-vitamin azonban nemcsak a jó csontokhoz fontos, hiszen a legújabb kutatások igazolták, hogy számos más feladatot is ellát a szervezetben. A D-vitamin a következőkben segít még:

  •  erősíti az mmunrendszert, így segít a fertőzések leküzdésében
  •  hozzájárul a jó izomműködéshez
  •  javítja a szív-és érrendszeri funkciókat
  •  jótékonyan befolyásolja a tüdő és a légutak állapotát.
  •  hozzájárul az agy fejlődéséhez
  •  rákellenes hatása is bizonyított.
Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://d3vitamin.blog.hu/api/trackback/id/tr8912402869

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása