D3 vitamin hatásai az emberi szervezetre

A D3-vitamin és a migrén

2016. november 09. 17:31 - lovaszeni

d-vitamin4.jpgTöbb millió ember szenved migrénben az egész világon. A nőknél háromszor nagyobb valószínűséggel jelentkezik ez a probléma és a kutatók úgy gondolják, hogy a D-vitamin hiány és a migrén között szoros kapcsolat lelhető fel. Ráadásul a népesség 30%-a D3-vitamin hiányban szenved, mivel nem tartózkodik elegendő időt a napon. 

D3-vitamin

A kolekalciferol egyike a D-vitaminoknak. A napfény UVB sugarai hatására a bőr képes szintetizálni ezt a vitamint. A szervezet táplálkozással nem jut hozzá ehhez a vitaminhoz, a növények segítségével csak D2-vitamint fogyasztunk. Viszont a kiegészítők már tartalmazhatnak D3-vitamint. Az optimális egészség eléréséhez naponta átlagosan 2-3000 NE D3-vitaminra van szükségünk. 

A D-vitamin és a migrén

A D-vitamin hiánya a napfény hiányából vagy a nem megfelelő étrendből adódik. Az alacsony D3-vitamin szint szerepet játszhat a migrén kialakulásában. A D-vitamin fájdalomcsillapító és gyulladáscsökkentő, illetve az idegek megfelelő működéséhez is hozzájárul. Ha pedig szintje alacsony, akkor szervezetünk fejfájással, migrénnel reagál erre. Több kutatás igazolta, hogy a D3-vitamin és a kalcium együttes szedése csökkentette a menstruációs migrént a nők esetében. 

D3-vitamin és a napozás

A D3-vitamin hiány lehet szezonális is, hiszen télen kevesebb napfénnyel találkozunk. Egy tanulmány szerint a fejfájás télen és ősszel gyakoribb, viszont nyáron ritkábban jelentkezik. Az északi országokban is gyakoribbak a migrénes esetek.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://d3vitamin.blog.hu/api/trackback/id/tr115291637

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása