D3 vitamin hatásai az emberi szervezetre

A kutyák pangásos szívelégtelensége és a D-vitamin hiánya

2017. február 14. 09:08 - lovaszeni

d-vitamin14.jpegEgy új tanulmány szerint a D-vitamin hiány szorosan összefüggésbe hozható a kutyáknál jelen levő pangásos szívelégtelenség kialakulásával. A Journal of Veterinary Internal Medicine kutatói megállapították, hogy az alacsony D-vitamin szintje is kockázati tényező a kutyák szívelégtelensége esetében.

A pangásos szívelégtelenség (CHF) akkor jelentkezik, ha a vér és a folyadék felhalmozódik a szervezetben, mert a szív nem képe megfelelően pumpálni. Számos tanulmány vizsgálta már, hogy a D-vitamin milyen hatással van a szív- és érrendszerre és megállapították, hogy e vitamin hiánya okozhat problémákat az artériákban, a szívben, de csak kevés kutatás vizsgálta a kutyákra gyakorolt hatását.

A közelmúltban 82 kutyán tesztelték a D-vitamin hatását, 31 olyan kutya volt a csoportban, aki nem kapott D-vitamin kiegészítést, illetve 51, aki igen. Arra voltak kiváncsiak, hogy a D-vitamin milyen kapcsolatban áll a pangásos szívelégtelenséggel.

A kutatók arra jutottak, hogy a pangásos szívelégtelenségben szenvedő kutyáknál a D-vitamin szint is jóval alacsonyabb volt, mint az egészségesek esetében. Megállapították, hogy az alacsony D-vitamin szint szorosan kapcsolódhat a kutyáknál bekövetkezett hirtelen elhalálozáshoz is.

Ezek az eredmények tehát azt mutatják, hogy az alacsony D-vitamin szint kockázati tényező a pangásos szívelégtelenség esetében, éppen ezért ajánlott a kutyáknál is a D-vitamin pótlása.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://d3vitamin.blog.hu/api/trackback/id/tr665876301

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása