D3 vitamin hatásai az emberi szervezetre

A koponya deformálódás és a D-vitamin

2017. március 01. 08:33 - lovaszeni

d-vitamin4.jpgEgy, a Mother & Child Nutrition című folyóiratban megjelent tanulmány azt találta, hogy ha a terhes nők nem fogyasztanak elegendő D-vitamint a terhességük alatt, akkor a csecsemőknél megnövekszik a kockázata a koponya deformációinak.

A pozicionális koponya deformáció lehet felelős a lapos vagy torz fej kialakulásáért, amely különböző okok miatt fordulhat elő. A csecsemő sokszor olyan pozícióban alszik, amely pozicionális koponya deformációt eredményezhet csecsemőkorban, éppen ezért nagyon fontos odafigyelni arra is, hogy a kicsi az első néhány hónapban ne mindig ugyanabban a pozícióban aludjon.

Az elmúlt néhány évben, pozicionális koponya deformációk egyre elterjedtebbé váltak. 1992-ben, az American Academy of Pediatrics azt javasolta, hogy a csecsemők aludjanak a hátukon, hogy megakadályozzák a hirtelen csecsemőhalál szindrómát, illetve a koponya deformációját.

A deformációra a legnagyobb kockázatot az első négy hónap jelenti. A kockázat a hatodik hónappal csökken, amikor a csecsemőnél növekszik a mobilitás és a baba is képes arra, hogy már saját maga mozgassa a fejét.

Mivel a D-vitaminról széles körben ismert, hogy fontos szerepe van a csontváz egészségének megőrzésében, a holland kutatók egy csoportja arra volt kiváncsi, hogy vajon a D-vitamin bevitel hatással lehet-e a pozicionális koponya deformitások előfordulására. Egy nemrégiben elkészült tanulmány 275 csecsemőt vizsgált, aki pozicionális koponya deformációtól szenvedett, 548 egészséges csecsemővel. A kutatók egy kérdőívet töltettek ki az anyákkal, hogy információkat gyűjtsenek a terhesség alatti életmódjáról, a D-vitamin fogyasztásáról, majd ezeket az adatokat összehasonlították. A kutatók felfedezték, hogy az anyák, akik nem szedtek legalább 400 NE D-vitamint naponta, 1,86-szor nagyobb valószínűséggel szültek olyan csecsemők, akiknél később kialakult a koponya deformáltság. Azoknál csecsemőknél pedig, akik születésük után nem kaptak naponta 400 NE D-vitamint 7,15-ször nagyobb eséllyel alakult ki pozicionális koponyadeformáció.

Szólj hozzá!
Címkék: d d3 d-vitamin

A bejegyzés trackback címe:

https://d3vitamin.blog.hu/api/trackback/id/tr876911965

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása