D3 vitamin hatásai az emberi szervezetre

D-vitamin hiánya

2017. április 05. 11:12 - lovaszeni

Ma már nagyon sok embert érint a D-vitamin hiány, mivel egyre kevesebbet tartózkodunk a napon és ha mégis kimennénk a szabadba, akkor is nagyon erős fényvédőket használunk, így sokszor ezeken keresztül nem jutnak át az UV sugarak, amik fontosak lennének a D-vitamin szintetizálásához. Vannak olyan embercsoportok is, akik esetében gyakrabban felmerül a D-vitamin hiány.

Gyakori a D-vitamin hiány a sötétebb bőrű embereknél, mivel az ő esetükben a bőrük kevésbé képes felvenni az UV sugarakat. Kevesebb D-vitamint szintetizálnak azok is, akik sok időt töltenek bent a nap folyamán. Például, ha valaki irodai munkát végez vagy ha éjszaka dolgozik, akkor valószínűsíthető, hogy D-vitamin hiányos. Az emberek, akik nagyon beöltözve járnak a városban, vagy, akik túl sok fényvédőt használnak, is szenvedhetnek D-vitamin hiány miatt. Gyakori a D-vitamin hiányos állapot az északi vagy déli országokban élő embereknél is, mert az Egyenlítőtől távol kevesebb a napsütéses órák száma. Veszélyeztettek az idősebb emberek, mert nekik bőrük vékonyabb és így nem termelnek annyi D-vitamint, a csecsemők, mert ők csak az anyatejjel juthatnak hozzá a D-vitaminhoz, illetve a terhes nők és a túlsúlyos egyének is.

napfeny.jpeg

Honnan tudhatom, ha D-vitamin hiányos vagyok?

Vannak, akiknél a D-vitamin hiány sokáig semmiféle tünetet nem produkál, náluk a legnehezebb kiszűrni ezt a problémát. Vannak olyanok is, akik kótyagosak lesznek, hamar fáradnak vagy különféle fájdalmakat tapasztalnak, ha a szervezetükben nincs elég D-vitamint. Súlyos D-vitamin hiány esetében fájhatnak a csontjaink és legyengülhetünk. A fertőzések is gyakoribbá válhatnak.

Egy nemrégiben megjelent tanulmány során francia tudósok kimutatták, hogy a D-vitamin hiányt nagy gyakorisággal okozza az úgynevezett ichthyosis is.

Az ichthyosis egy genetikai bőrbetegség, amely során az elhalt hámsejtek felhalmozódnak a bőrfelület bizonyos részein. A rendellenesség súlyossága eltérő lehet, az enyhe változatot gyakran tévesztik össze a száraz bőr tüneteivel, viszont lehet súlyosabb és akár életveszélyes formája is. Az esetek 95%-ában azonban csak az enyhe változatról beszélhetünk.

A D-vitamin hiány következtében a szervezet nem képes megfelelően elnyelni a kalciumot és a foszfort, így számos tünet megjelenhet ilyenkor. A D-vitamin ezenfelül szükséges az izmok egészségének és a csontok szilárdságának fenntartásában is. De milyen tünetek jelenthetnek meg, ha nem szedünk elegendő mennyiségű D-vitamint?

1. Mindig figyeljünk a megmagyarázhatatlan izom- vagy izomfájdalomra. A D-vitamin hiányt gyakran összekeverik a korai rheumatoid arthritissal vagy más problémákkal, mert az ízületi fájdalmak sok mindent jelenthetnek. Fontos figyelembe venni a többi tünetet, hogy megállapíthassuk, hogy valójában mivel is van dolgunk.

2. A csökkent energiaszint és a motiváció hiánya is magyarázható D-vitamin hiánnyal. A D-vitamin hiány képes a klasszikus depresszió jeleit is produkálni. Azonban 15 perc intenzív napozás nagymértékben növeli a szervezet D-vitamin ellátottságát, így a hangulatot is jelentősen megemeli.

3. Gyermekek esetében vegyük észre az angolkór jeleit. A D-vitamin hiánya a kicsiknél angolkórt okozhat, aminek szembetűnő jelei a meghajlott lábak, az alacsony állóképesség, a hibás csont struktúrák. Ezeket a problémákat orvosnak kell kezelnie.

4. Fontos feltárni az okokat is. A tejallergia, a napfény hiánya, a gyümölcs és zöldség hiánya az étrendben, a sötétebb bőr, az idősebb kor, a lisztérzékenység vagy a cisztás fibrózis is okozhat D-vitamin hiányt. Fontos orvoshoz fordulni, aki elkészíti a pontos diagnózist.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://d3vitamin.blog.hu/api/trackback/id/tr7212402903

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása